سه‌شنبه، شهریور ۰۲، ۱۳۹۵

راه سخت و طولانی پناهجویان با رسیدن به آلمان تمام نمی‌شود

گذشتن از کوه و جنگل و بیابان، سوار بر چارپایان یا با پای پیاده و بعد دریانوردی با قایق‌های بادی و ناامن تنها بخشی از مشکلات پناهجویان است. سختی‌های اصلی زمانی است که رسیدگی به پرونده پناهندگی آنها آغاز می‌شود.
از روز شنبه ۶ اوت (۱۶ مرداد) قانون جدید پناهجویی در آلمان به اجرا درآمده است. هدف از تصویب این قانون بیش از هرچیز رسیدگی سریع‌تر به پرونده پناهجویانی است که از سال ۲۰۱۵ و با "فراخوان" آنگلا مرکل صدراعظم آلمان به این کشور آمدند.
بر اساس این قانون جدید، مراحل پذیرش و ثبت نام اصلی پناهجویان و نیز دریافت تقاضای پناهندگی آنان بایستی تا پایان ماه سپتامبر (کمتر از ۴۰ روز دیگر) پایان پذیرد. این در حالی است که در ماه مه تنها در ایالت نوردراین وست‌فالن در غرب آلمان که شهرهای کلن، بن و دوسلدورف در آن قرار دارد، ۱۰۹ هزار پناهجوی جدید وارد شده‌اند.
ثبت نام و دریافت تقاضای پناهندگی ۱۰۹ هزار نفر در عرض کمتر از ۴۰ روز؛ شاید چیزی شبیه رویا یا شاید هم کابوس باشد.
به دلیل تحقق همین امر، اداره مهاجرت روند تازه‌ای را در رسیدگی به پرونده پناهجویان آغاز کرده است. در این روند کار ثبت نام و مصاحبه اصلی پناهجویان که سرنوشت پرونده پناهجویی آنها را تعیین می‌کند در یک روز و هم‌زمان انجام می‌شود.
این در حالی است که پیشتر سه هفته قبل از روز مصاحبه اصلی به پناهجو تاریخ دقیق مصاحبه اطلاع داده می‌شد و او فرصت داشت تا خودش را آماده کند ولی حالا تنها یک روز قبل به آنها اطلاع می‌دهند که وسایل بهداشتی خود را همراه داشته باشند چون قرار است به جای دیگری بروند. بعد با یک اتوبوس به محل اقامت پناهجویان رفته و آنها را گروهی به محل‌های ثبت نام منتقل می‌کنند، یک یا دو شب در آنجا می‌مانند تا مراحل ثبت نام و مصاحبه به پایان برسد.
ناهید کشاوزر، مشاور امور پناهندگان در موسسه "شورای امور پناهندگان شهر کلن Kölner Flüchtlingsrat " در گفت‌وگو با دویچه‌وله در این باره چنین می‌گوید: «شما یک شرایطی را مجسم بکنید که پناهجویی که در مدت مثلا هفت هشت ماهی که در آلمان بوده بارها و بارها جابه​جا شده، از شهری به شهری، یا درون خود شهرها کلی جابه​جا شده​. بعد به او می‌گویند می‌خواهیم تو را به جای دیگری ببریم. برای خیلی​ها ناروشن است که حالا ما را می​خواهند سوار اتوبوس بکنند، دوباره کجا می​خواهند ببرند؟ آیا به یک کمپ تازه می​برند؟ در نتیجه این ناآگاهی و این سریع اتفاق افتادن، امکان آمادگی برای مصاحبه اصلی را که در واقع برای هر پناهجو سرنوشت​ساز است از او می‌گیرند. در واقع دل‌نگرانی ما این است که این​ها بیشتر مصاحبه اصلی پناهجویان کشورهایی را همزمان ​با ثبت‌نام انجام می‌دهند که می‌خواهند آنها را پس بفرستند.»
در طول یک سال گذشته و با افزایش تعداد پناهجویان در آلمان، اداره مهاجرت برخی کشورها از جمله افغانستان و تونس را جزو کشورهای امن اعلام کرد. بر این اساس، اداره مهاجرت می‌تواند پناهجویان این کشورها را بازگرداند.
نگرانی سازمان‌های دفاع از حقوق پناهجویان حالا این است که انجام هم‌زمان ثبت‌نام و مصاحبه به دلیل تسریع روند بازگرداندن این پناهجویان باشد.
به گفته خانم کشاورز در نیمه اول سال ۲۰۱۶، ۱۳ هزار و ۱۱۱ نفر به کشورهایشان بازگردانده شدند که بیشتر آنها افغان‌ بودند.
"تضییع حقوق پناهجویان"
هر پناهجو در زمان مصاحبه اصلی حق دارد یک فرد مورد اعتماد خود را با خود همراه ببرد ولی باید این موضوع را از قبل به اداره پناهندگی اعلام کند. در روند جدید به دلیل سرعت این کار و اینکه تنها یک روز قبل به پناهجویان اطلاع داده می‌شود که باید برای ثبت نام و مصاحبه بروند، این حق نیز از پناهجو سلب می‌‌شود.
گذشته از این‌ها به گفته ناهید کشاورز اصولا به پناهجویان اطلاع داده نمی‌شود که آیا مصاحبه اصلی هم در همان روز ثبت نام صورت می‌گیرد یا نه بلکه تنها به آنان گفته می‌شود که مثلا فردا آماده باشید و وسایل بهداشتی خودتان را هم همراه داشته باشید.
مشکل دیگر این شکل از مصاحبه به عقیده ناهید کشاورز این است: «نکته مهم دیگری که در واقع در نظر گرفته نمی​شود این است که خیلی از کسانی که آمده​اند، بحران​های روحی متفاوتی را از سر گذرانده​اند و دچار تروما (خاطرات تلخ و ضربه‌ها و آسیب‌های روانی) هستند و نمی‌توان به این شکل با آن​ها مصاحبه کرد.»
از سوی دیگر به علت کمبود نیروی انسانی برای رسیدگی به پرونده پناهجویان، افرادی بی‌تجربه تنها با گذراندن دوره‌های کوتاه مدت به این کار گمارده شده‌اند که تجربه کافی برای این کار را ندارند.
ناهید کشاورز در این باره می‌گوید: «این​ها افرادی هستند که تجربه این کار را ندارند، با حساسیت​هایی که در این کار وجود دارد آشنا نیستند و برخورد خود این​ها می​تواند در مورد وضعیت پناهجوها مسئله​ساز باشد، به​خصوص تاکید می​کنم در مورد زنان و نوجوانانی که زیر ۱۸ سال هستند و به تنهایی اینجا آمده​اند.»

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر